Vsak osmi uporabnik mobilnih naprav je ….

Vsak osmi uporabnik je utrpel izgubo ali krajo mobilne naprave

 Ljubljana, 13. 11. 2013

Po navedbah Kaspersky Consumer Security Risks raziskave, ki jo je izvedlo B2B International v sodelovanju s Kaspersky Lab poleti 2013, je bilo ugotovljeno, da je preko 12 % uporabnikov v Evropi že doživelo izgubo, krajo ali nepopravljivo škodo na svoji mobilni napravi v zadnjih 12 mesecih. Problem ne predstavlja izgubo naprave, temveč izguba dragocenih osebnih ali drugih podatkov, ki so shranjeni na napravi.

Prenosni in tablični računalniki ter pametni telefoni so že dolgo nepogrešljiv del našega vsakdana, bodisi je to na delovnem mestu, doma ali pa ob druženju s prijatelji in sorodniki. Kaj pa, če se mobilna naprava pokvari, izgubi ali jo ukradejo? Kaj se zgodi z vsemi fotografijami, videi in gesli za elektronsko bančništvo ali pošto, ki so shranjeni na napravi? Ali lahko res vsi ti podatki izginejo z izgubo ali okvaro naprave? 

Raziskava kaže, da so mobilne naprave redno izgubljene, poškodovane ali ukradene, saj je več kot 12 % anketiranih poročalo, da so se soočili z enim izmed teh problemov v zadnjih 12 mesecih. Podrobnejši pregled je pokazal, da je bilo 8 % naprav nepopravljivo poškodovanih, 2 % izgubljenih in 3 % ukradenih. Ta podatek potrjuje, da je izguba ali kraja mobilne naprave pogost problem. Toda poleg izgube mobilne naprave, s kakšnimi problemi se še sooča uporabnik?

Glede na raziskavo so na mobilnih napravah shranjene naslednje vrste podatkov:

  • osebne fotografije in videi: 74 % pametni telefoni in 68 % tablični računalniki,
  • osebna elektronska pošta: 64 % pametni telefoni in 62 % tablični računalniki,
  • gesla za družbena omrežja in elektronsko pošto: 17 % pametni telefoni in 15 % tablični računalniki,
  • službena elektronska pošta: 30 % pametni telefoni in 27 % tablični računalniki,
  • službeni ali poslovni dokumenti: 17 % pametni telefoni in 25 % tablični računalniki,
  • finančne informacije, med drugim tudi gesla za dostop do elektronskega bančništva: 8 % pametni telefoni in tablični računalniki. 

Z drugimi besedami, uporabniki shranjujejo vse vrste informacij na svojih mobilnih napravah in vrednost teh informacij ali podatkov je pogosto bolj pomembna kot vrednost same naprave.

Izguba podatkov je več kot dober razlog za skrb. Če zaupni podatki ali informacije pristanejo v nepravih rokah, so lahko posledice katastrofalne – zaupni službeni podatki lahko pridejo v javnost, uporabnikov račun na družbenih omrežjih ali straneh za elektronsko bančništvo je lahko zlorabljen. Na srečo obstaja priročen in zanesljiv način za občutno zmanjšanje tveganja.  

Kaspersky Internet Security for Android je rešitev razvita z namenom, da zaščiti najbolj priljubljene svetovne mobilne platforme. Poleg naprednih tehnologij, ki zaznajo in onemogočijo vse kibernetske grožnje, ima program obilico funkcij, ki preprečujejo izgubo ali krajo dragocenih podatkov. Programska oprema Kaspersky Laba lahko celo pomaga najti in obnoviti izgubljeno ali ukradeno mobilno napravo.

  • Lock & Locate funkcija lahko onemogoči delovanje izgubljene naprave in določi njeno lokacijo s pomočjo GPS-a na mobilni napravi;
  • Data Wipe funkcija lahko v celoti izbriše vse podatke shranjene na napravi;
  • Mugshot funkcija lahko na skrivaj posname fotografijo kogarkoli, ki uporablja mobilno napravo v času izgube in jo pošlje policiji;
  • SIM Watch funkcija omogoča lastniku, da onemogoči uporabo mobilno naprave ali izbriše v celoti pomnilnik oziroma shranjene podatke, četudi je bila SIM kartica na napravi zamenjana.

Vse zgoraj naštete funkcije lahko uporabnik daljinsko upravlja preko Anti-Theft Management, ki je spletni center, ki omogoča lastniku dostop do izgubljene naprave preko računalnika ali druge mobilne naprave. Na žalost, pa ni vedno mogoče najti napravo ali ohraniti podatke, ki so bili shranjeni na pogrešani mobilni napravi. Vendar pa lahko Kaspersky Internet Security for Android zagotovi, da dragoceni in zaupni osebni ali službeni podatki ne padejo v neprave roke. 

Kaspersky Internet Security for Android je na voljo na uradnem Kaspersky Lab spletnem mestu, v trogini Google Play in kot del Kaspersky Internet Security – Multi Device, ki je program, ki zaščiti vse uporabnikove mobilne naprave.

O Kaspersky Labu

Kaspersky Lab je največji zasebni prodajalec končnih varnostnih rešitev na svetu. Podjetje se uvršča med najboljše štiri svetovne prodajalce varnostnih rešitev za končne uporabnike*. Vseskozi 16-letno zgodovino je Kaspersky Lab ostal inovator na področju IT varnosti in ustvarja učinkovite digitalne rešitve na področju varnosti za potrošnike, mala in srednja podjetja ter večje organizacije. Podjetje trenutno deluje v skoraj 200 državah in ozemljih po celem svetu ter zagotavlja zaščito več kot 300 milijonom uporabnikom. Več o Kaspersky Lab-u si lahko preberete na www.kaspersky.com.

*Podjetje je bilo uvrščeno na četrto mesto lestvice IDC po prihodkih od prodaje končnih varnostnih rešitev  (IDC rating Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2011). Lestvica je bila objavljena v poročilih IDC o napovedih za varnostne sisteme za končne uporabnike v letih 2012-2016 in deležih prodajalcev v letu 2011 (Worldwide Endpoint Security 2012–2016 Forecast and 2011 Vendor Shares (IDC #235930, July 2012)). V poročilu so prodajalci programske opreme razporejeni glede na zaslužek od prodaje končnih varnostnih rešitev v letu 2011.

Author: samo

Deli z drugimi: