Starševski nadzor ali kaj otroci delajo na Internetu

13% staršev v Evropi ne ve, kaj njihovi otroci počno na internetu

Ljubljana, 26. 11. 2013

Otroci obožujejo internet, a kot vse ima tudi to svojo ceno. Pogosto sta na koncu starša tista, ki poravnata račun za otrokove spletne napake. Še več, vsak osmi starš je bodisi izgubil denar ali osebne podatke, zaradi otrokove nenadzorovane uporabe računalnika po raziskavi, ki sta jo poleti izvedla Kaspersky Lab in B2B International.

Kaj točno počnejo vaši otroci? Vprašanje je danes bolj nujno zaradi razširjenega dostopa do interneta preko računalnika, pametnega telefona ali tabličnih računalnikov. Na spletu ni meja ali omejitev, če lahko uporabljate računalnik lahko dostopate do raznovrstnih strani. Ravno naši otroci pa so pogosto tehnološko bolj spretni kot starši. Vendar pa ni vse kar je na internetu primerno za mladostnike, čeprav je lahko dragocen vir znanja in zabave vključuje tudi kar nekaj zaskrbljujočih groženj.

Nedavna raziskava B2B/Kaspersky Lab je pokazala, da je bilo v skrbi približno 22 % staršev, da so njihovi otroci bili izpostavljeni nevarnostim na spletu v zadnjih 12 mesecih. 8 % anketiranih je poročalo, da so se otroci srečali z neprimernimi vsebinami in 4 % anketiranih, da imajo dokaze, da so imeli njihovi otroci stik z neznanci.

Približno 6 % anketiranih je poročalo, da so njihovi otroci pomotoma odstranili pomembne podatke iz njihovih računalnikov, medtem ko so 3 % otrok to nenamerno delili z drugimi. Podobno število anketiranih je tudi poročalo o nepričakovanem računu za spletne nakupe, saj so otroci uspeli dostopiti do App trgovin. Skupno je 13 % družin poročalo o finančnih stroških ali izgubi podatkov, zaradi svojih otrok.

Ti rezultati kažejo, da se otroci in njihovi starši soočajo z resnimi tveganji na internetu, kar nakazuje, da so potrebni posebni ukrepi za njihovo preprečitev.

Kaspersky Lab Parental Control funkcija je na voljo v Kaspersky Internet Security in Kaspersky Internet Security for Mac.Ta program daje družinam možnost uporabniško prijaznega načina zaščite svojih otrok na spletu. Parental Control ej vključen v Kaspersky Lab izdelke s sledečimi posebnimi funkcijami:

-       Otroci so radovedni in družabni, tako lahko s programom Parental Control onemogočite strani z neprimernimi vsebinami ali jih izbrišete iz rezultatov iskanja. S programom lahko tudi omejite informacije ter podatke, ki se lahko objavljajo na družbenih omrežjih in drugih spletnih straneh.

-       Otroci potrebujejo razgibavanje, kot tudi svoj čas pred zaslonom. Parental Control od Kaspersky Lab omogoča, da omejite čas za računalnikom.

-       Včasih otroci ne vedo kdaj je dovolj, tako Parental Control omogoča, da starši odločijo katere igre lahko njihovi otroci igrajo in kdaj jih lahko igrajo. Igre s starostnimi omejitvami ali programi z neprimernimi vsebinami so lahko popolnoma onemogočeni.

-       Včasih je težko presoditi katere vsebine so primerne za vaše otroke, tako Parental Control vključuje privzete profile za otroke različnih starostnih skupin.

Starši imajo običajno polne roke dela na delovnem mestu ali doma, tako da je težko spremljati kaj njihovi otroci počno na internetu. Vendar pa lahko vsak starš zaupa to nalogo zanesljivi tehnologiji, ki bo zaščitila otroke pred vsemi internetnimi grožnjami. Parental Control, ki je vključena v KAspersky Internet Security for Windows in Kaspersky Internet Security for Mac, vključuje vso potrebno tehnologijo.

Kaspersky Internet Security in Kaspersky Internet Security for Mac sta na voljo kot del Kaspersky Internet Security – Multi Device, ki je celovita varnostna rešitev razvita za zaščito naprav, ki delujejo na različnih operacijskih sistemih – Windows, OS X in Android.

 

O Kaspersky Labu

Kaspersky Lab je največji zasebni prodajalec končnih varnostnih rešitev na svetu. Podjetje se uvršča med najboljše štiri svetovne prodajalce varnostnih rešitev za končne uporabnike*. Vseskozi 16-letno zgodovino je Kaspersky Lab ostal inovator na področju IT varnosti in ustvarja učinkovite digitalne rešitve na področju varnosti za potrošnike, mala in srednja podjetja ter večje organizacije. Podjetje trenutno deluje v skoraj 200 državah in ozemljih po celem svetu ter zagotavlja zaščito več kot 300 milijonom uporabnikom. Več o Kaspersky Lab-u si lahko preberete na www.kaspersky.com.

*Podjetje je bilo uvrščeno na četrto mesto lestvice IDC po prihodkih od prodaje končnih varnostnih rešitev  (IDC rating Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2011). Lestvica je bila objavljena v poročilih IDC o napovedih za varnostne sisteme za končne uporabnike v letih 2012-2016 in deležih prodajalcev v letu 2011 (Worldwide Endpoint Security 2012–2016 Forecast and 2011 Vendor Shares (IDC #235930, July 2012)). V poročilu so prodajalci programske opreme razporejeni glede na zaslužek od prodaje končnih varnostnih rešitev v letu 2011.

Author: samo

Deli z drugimi: