Kaspersky z novo rešitvijo proti vdorom brezpilotnih letal

24. oktober 2019

Družba Kaspersky je izdala novo varnostno rešitev, ki je zasnovana tako, da organizacijam in lastnikom nepremičnin pomaga pri zaščiti pred nedovoljenimi motnjami s strani civilnih brezpilotnih letal (trotov oz. dronov). Z izjemno kombinacijo več senzorjev, vključno z novim pristopom za zaznavanje brezpilotnih letal, ki ga je družba zasnovala z uporabo laserskega skeniranja, in tehnologijami strojnega učenja, lahko Kaspersky Antidrone samodejno opazi, prepozna in prepove brezpilotnim letalom vstop na območja z omejenim dostopom. Ob tem pa naprave niso poškodovane.

V letu 2018 je bila vrednost globalnega trga brezpilotnih letal ocenjena na 14 milijard ameriških dolarjev, hkrati pa se predvideva, da bo do leta 2024 ta vrednost dosegla 43 milijard ameriških dolarjev. Gre za rast, ki jo poganjajo številne priložnosti in pozitivne spremembe, ki jih obeta uporaba brezpilotnih zračnih plovil: vse od dobave blaga in pregleda predlaganih rudarskih lokacij ali gradbenih konstrukcij do izpolnjevanja razvedrilnih interesov posameznikov.

A vendar lahko na množičen sprejem te revolucionarne tehnologije vplivajo negativne konotacije, ki so pogostokrat povezane z brezpilotnimi letali. Nedavna študija v Veliki Britaniji je celo pokazala, da ima samo 31 % vprašanih pozitivno stališče do njih. Na dojemanje trotov v veliki meri vplivajo primeri neprimerne oz. nelegalne uporabe brezpilotnih letal. Uporabiti jih je mogoče namreč tudi za vohunske namene, v primeru strmoglavljenja lahko poškodujejo ljudi, povzročijo škodo na kritični infrastrukturi, vključno z jedrskimi elektrarnami, ali prekinejo normalno delovanje letališča, kot na primer takrat, ko je bila vzletna steza britanskega letališča London Gatwick zaprta zaradi leta brezpilotnih letal.

Zaradi teh razlogov je pomembno vzpostaviti in ohranjati zaupanje v tehnologijo ter varovati njeno vlogo kot ključno za inovacije podjetji in posameznikov. Pot za uresničitev tega cilja je preprečiti brezpilotnim letalom, da ogrožajo zasebnost ali varnost. Da bi pomagala pri razvoju varnejše uporabe brezpilotnih letalnih sistemov, zmanjšala s troti povezana tveganja ter povečala odgovornost upravljalca, je družba Kaspersky razvila lastno varnostno rešitev proti trotom.

Programska oprema varnostne rešitve Kaspersky Antidrone usklajuje delo več enot strojne opreme, ki so jih zagotovili partnerji, in razlikuje brezpilotna letala od drugih objektov. Primarna zaznavna enota išče trote z uporabo video kamer, ki so kombinirane z radarji, zaznavnimi sistemi, ki uporabljajo laser (angl. Light Detection and Ranging, LIDAR), ter zvočnimi senzorji glede na potrebe uporabnika in okolja. Uporaba laserskega skenerja za določitev pozicije trota je unikatna in jo je mogoče najti le v varnostni rešitvi družbe Kaspersky, saj prej še ni bila uporabljena na tem področju.

Ko je premikajoči se objekt zaznan v zraku, se njegove koordinate prenesejo na namenski strežnik, ki jih nato pošlje na posebno enoto. V skladu s podatki iz primarne enote za zaznavanje se ta enota zasuka proti objektu, ga izsledi in poveča sliko. Hkrati nevronska mreža, ki je poleg drugih premikajočih se objektov usposobljena za prepoznavanje trotov, analizira predmet na videoposnetku. Če ga prepozna kot brezpilotno letalo, strežnik pošlje ukaz v namensko enoto, da ta omeji komunikacijo med napravo in njenim upravljavcem. Kot rezultat trot leti nazaj na mesto, iz katerega je vzletel, ali pa pristane na mestu, kjer je izgubil signal z upravljalcem. To pomeni, da naprava ne bo poškodovana, saj ni fizičnega stika ali napada na trot.

»Veliko članov ekipe Kaspersky Antidrone, vključno z mano, smo že dolgo upravljavci brezpilotnih letal. Brezpilotna zračna plovila lahko predstavljajo resno nevarnost. Za primer, videl sem nekaj tveganih situacij na javnih dogodkih. To zagotovo povzroči nekaj dvomov glede uporabe te tehnologije. Na žalost kot upravljavec večkrat ne veš, katere lokacije so prepovedane, zato je zelo neprijetno, kadar je tvoja naprava nepričakovano uničena ali fizično napadena s sovražnimi zaščitnimi ukrepi. Zato smo med razvojem naše varnostne rešitve upoštevali interese navdušencev nad troti kot tudi varnostne zahteve in pomisleke. To nam je pomagalo, da smo razvili način, da se brezpilotnim letalom onemogoči dostop na prepovedana območja, brez da bi jih poškodovali,« je izpostavil Vladimir Turov, vodja projekta Kaspersky Antidrone.

Varnostna rešitev je lahko uporabljena v različnih oblikah. Na primer, uporablja se lahko v obliki samostojne rešitve v okviru druge strojne opreme, kot mobilna različica (na primer za uporabo na strehi terenskih vozil) ali vključena v druge nadzorne sisteme, vključno z infrastrukturo pametnih domov.

Več podatkov o varnosti rešitvi Kaspersky Antidrone in njeni dostopnosti najdete na spletni strani družbe Kaspersky.

 

O družbi Kaspersky

Družba Kaspersky je globalna ponudnica kibernetskih varnostnih rešitev, ustanovljena leta 1997. Poglobljeno strokovno znanje s področja groženj družba Kaspersky nenehno preobraža v inovativne varnostne rešitve in storitve za zaščito podjetij, kritične infrastrukture, vlad in potrošnikov po vsem svetu. Celosten portfelj družbe zajema vodilno varnostno zaščito končnih točk ter številne specializirane varnostne rešitve in storitve za boj proti prefinjenim in razvijajočim se digitalnim grožnjam. Tehnologije podjetja ščitijo več kot 400 milijonov uporabnikov. Kaspersky pomaga več kot 270 tisoč korporativnim strankam pri zaščiti tistega, kar jim je najpomembnejše. Več na www.kaspersky.com

Author: samo

Deli z drugimi: