Kaspersky izdal dokumentarni film o lovu na zloglasno skupino Carbanak

21. avgust 2019

 

Spletna revija za digitalno kulturo Tomorrow Unlocked, ki jo je zasnovala družba Kaspersky, je izdala nov, brezplačni štiridelni dokumentarni film, ki pripoveduje zgodbo o zloglasni kibernetski skupini Carbanak. Ta je znana po uporabi tehnik iz skupine usmerjenih napadov, s katerimi je izvedla bančne tatvine v vrednosti ene milijarde ameriških dolarjev. Dokumentarni film je prvi v novi seriji z naslovom »hacker:HUNTER«, ki temelji na resničnih kibernetskih zločinih.

Štirje deli dokumentarnega filma, s skupnim časom predvajanja 31 minut, pripovedujejo zgodo o tem, kako so bili, kot del mednarodne preiskave, štirje člani skupine Carbanak aretirani v Tajvanu in Španiji. Kriminalna zgodba oriše tudi zgodovino tolpe ter razlaga, kako so ukradli denar in zakaj jih je bilo tako težko ustaviti. Film je ob nastajanju združil strokovnjake iz različnih področji, vključno s prodajalci varnostnih rešitev, nadzorniki in mediji.

Skupina Carbanak je zloglasna skupina za kibernetski kriminal, ki je odgovorna za finančno tatvino velikega obsega. Gre za prvo skupino, ki je za navaden finančni zločin uporabila visoko napredna orodja, tehnike in postopke, ki so običajno značilni za s strani države podprte povzročitelje nevarnosti. Od takšnih naprednih skupin se je naučila, kako ob neopaznem delovanju ustvariti finančno bogastvo.

Skozi čas se je Carbanak razvil v nosilca številnih aktivnosti kibernetskega kriminala, ki jim je bil skupen namen ustvariti nezakonito finančno korist. V letu 2018 je aktivno mednarodno sodelovanje privedlo do aretacije domnevnih članov skupine.

Nov film je prvi v seriji dokumentarnih filmov o večjih incidentih na področju kibernetskega kriminala po celem svetu. Gledalci se lahko veselijo drugega filma iz serije »hacker:HUNTER« o epidemiji Wannacry iz leta 2017. Temu bodo sledili še drugi zanimivi dokumentarci o najbolj neverjetnih zgodbah v zgodovini kibernetskega kriminala.

»Ko smo prvotno odkrili Carbanak, smo bili navdušeni nad naprednostjo skupine. Takšnega načina delovanja, s katerim so se premikali med omrežji in bili zmožni ukrasti denar od finančnih institucij, prej še nismo videli. Hrkati smo vedeli, da je treba ustaviti takšno grožnjo, ki kopira svoje taktike, tehnike in postopke od s strani države podprtih kampanj naprednih trajnih groženj. Upamo, da bomo s tem dokumentarnim filmom omogočili uvid v delovanje te kriminalne skupine in da se bodo možni kriminalci zavedali, da se kibernetski kriminal ne splača,« izpostavlja Jornt van der Wiel, varnostni strokovnjak v družbi Kaspersky.

Več informacij o skupini Carbanak in njenemu razvoju najdete na spletnem mestu Securelist. Dokumentarno serijo »hacker:HUNTER« si lahko pogledate na TomorrowUnlocked.

 

O družbi Kaspersky

Družba Kaspersky je globalna ponudnica kibernetskih varnostnih rešitev, ustanovljena leta 1997. Poglobljeno strokovno znanje s področja groženj družba Kaspersky nenehno preobraža v inovativne varnostne rešitve in storitve za zaščito podjetij, kritične infrastrukture, vlad in potrošnikov po vsem svetu. Celosten portfelj družbe zajema vodilno varnostno zaščito končnih točk ter številne specializirane varnostne rešitve in storitve za boj proti prefinjenim in razvijajočim se digitalnim grožnjam. Tehnologije podjetja ščitijo več kot 400 milijonov uporabnikov. Kaspersky pomaga več kot 270 tisoč korporativnim strankam pri zaščiti tistega, kar jim je najpomembnejše. Več na www.kaspersky.com

 

O spletni reviji Tomorrow Unlocked

Tomorrow Unlocked je spletna revija za tehnološko kulturo in produkcijska hiša, ki jo je zasnovala družba Kasperksy. Osredotoča se na zgodbe, ki kažejo, kako nam tehnologija pomaga ustvariti boljšo prihodnost, hkrati pa ponuja mešanico poglobljenih člankov, dokumentarnih filmov in drugih ključnih informacij.

Author: samo

Deli z drugimi: