WannaCry – povzetek

Očitno je Slovenija preživela prvi »svetovni« cyber napad. To noč smo računalniški strokovnjaki preživeli za  ekranom, tisti ki so spali so spali slabo.

Vsi smo pregledovali in nameščali popravke, preverjali antiviruse in se potem zjutraj ob vsakem zvonjenju telefona zdrznili. Antivirusni programi in požarni zidovi so dobro opravili svojo nalogo. Ali pa se Slovenija lahko zahvali svoji majhnosti da ni bilo večjih pretresov.

Kaj svetovati:

-          Ti virusi se v največji meri širijo preko elektronske pošte. Torej previdnost pri odpiranji povezav in priponk. Ne odpirajte vse priponke in povezave kot za šalo. In ne izključujte antivirusnih programov.

Ali ne ta virus izkorišča »luknjo« v operacijskih sistemih:

-           DA, ampak samo ko je že v lokalnem omrežju in zagnan na delovni postaji. Torej še zmerja velja prva točka. V omrežje pride preko elektronske pošte.

Če imamo posodobitve operacijskega sistema – ali smo potem varni pred virusi tipa Cryptolocker:

-          NE, še zmeraj potrebujemo Antivirusno zaščito in upoštevamo prvo točko – ne odpiramo priponk in povezav sumljivega izvora v elektronski  pošti.

 

Ali izdelki podjetja Kaspersky ščitijo pred WannaCry virusom?

1)     SEVEDA. Izdelki podjetja Kaspersky Lab blokirajo napade tega virusa

2)     Vsi itdelki ki imajo modul SYSTEM WATCEHER ščitijo pred temi napadi. Ta modul vsebujejo vsi izdelki tako za domačo kot poslovno uporabo.

3)     Več informacij si lahko preberte na povezavi – https://securelist.com/blog/incidents/78351/wannacry-ransomware-used-in-widespread-attacks-all-over-the-world/

 

Danes zjutrtaj in že preko vikenda so vsi največji svetovni portali in seveda tudi slovenski veliko pisali o tem:

http://money.cnn.com/2017/05/14/technology/ransomware-monday-fallout/index.html

http://www.bbc.com/news/technology-39920141

http://www.24ur.com/novice/slovenija/v-revozu-bodo-predvidoma-znova-zagnali-proizvodnjo-visina-skode-se-ni-znana.html

http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/zaradi-izsiljevalskega-virusa-microsoft-izdal-popravke-tudi-za-windows-xp/422240

 

Author: samo

Deli z drugimi: