Zaščita za finančne transakcije

Le malo podjetij omogoča zaščito finančnih transakcij na napravah strank – najljubši tarči za spletne kriminalce

10. september 2014

Po izsledkih študije, ki jo je v sodelovanju z B2B International v 27 državah po celem svetu izvedel Kaspersky Lab, le 52 % finančnih podjetij in 46 % spletnih trgovin meni, da morajo povečati ukrepe za zaščito finančnih transakcij. Še manj podjetij v tem sektorju pa nudi zaščito za naprave svojih strank.

Najmanj se na zaščito finančnih operacij osredotočajo spletne trgovine – 16 % jih pravi, da jih nameščanje posebnih varnostnih rešitev proti spletnim goljufijam ne zanima in le 38 % med njimi bi bilo pripravljenih investirati v tovrstno opremo.

Med vsemi podjetji, ki upravljajo s finančnim tokom preko spleta, jih kar 30 % ne zagotavlja ali ne načrtuje zaščite med transakcijo na napravah svojih strank, kljub temu da je to najšibkejša točka v verigi varnosti in bi lahko vodila do izgube denarja strank ter dobička in ugleda podjetja. 28 % podjetij ne zanima nameščanje programske opreme proti goljufijam na mobilne naprave strank, medtem ko se 30 % podjetij ne trudi zaščititi svoje informacijske infrastrukture pred goljufijami. Tako nonšalanten odnos do zaščite plačil lahko vodi do negativnega odziva strank: tri četrtine uporabnikov namreč pričakuje, da finančna podjetja prevzamejo odgovornost za zaščito vseh njihovih naprav in 40 % anketiranih je prepričanih, da bo podjetje v primeru goljufije povrnilo izgubljeni denar.

Vendar kot kažejo statistike Kaspersky Laba število spletnih groženj, ki ciljajo na finančne podatke posameznikov, stalno narašča. Po podatkih Kaspersky varnostne mreže (Kaspersky Security Network) je število napadov z uporabo zlonamernega bančne programske opreme doseglo 1,4 milijona samo v obdobju med 19. majem in 19. junijem, kar je 15 odstotno povečanje v primerjavi z obdobjem od 19. aprila do 19. maja.

“Vsak dan je manj mogoče, da bodo kriminalci oropali banko z vdorom in kričanjem, da gre za rop ter streljanjem v strop. Vedno več kriminalnih dejanj se seli na splet. Spletni kriminalci ciljajo na banke tako, da sledijo najmanj zaščitenim členom v verigi – napravam strank in spletnim finančnim transakcijam, ki jih uporabniki izvajajo preko teh naprav. Da bi zaščitili stranke in njihov denar – in s tem ugled podjetja – spodbujamo finančne organizacije k uporabi integriranih, večplastnih rešitev, ki nudijo proaktivno zaščito pred goljufijo in maksimizirajo ter optimizirajo uporabniško izkušnjo. Uporaba poenotene platforme, ki nudi zaščito tako na napravah strank kot znotraj bančnega okolja, zagotavlja celovito rešitev, ki je enoznačne rešitve ne morejo ponuditi,” pravi Ross Hogan, globalni vodja divizije za preprečevanje goljufij v Kaspersky Labu.

Takšna je platforma Kaspersky Fraud Prevention, ki je oblikovana posebej za banke, plačilne sisteme in spletne trgovine. Zaščita strežnika, ki je nameščena v finančnem podjetju, ščiti transakcije na njihovi strani. Aplikacije, ki so nameščene na napravah uporabnikov, pa zagotavljajo varno okolje za spletna plačila. Uvedba večkomponentne rešitve omogoča zaščito transakcije na vseh stopnjah, medtem ko dodatne možnosti znotraj Kaspersky Fraud Prevention opozarjajo varnostne sisteme bank na morebitne nove grožnje in pomagajo pri okrepitvi zanesljive varnostne politike.

O Kaspersky Labu

Kaspersky Lab je največji zasebni prodajalec končnih varnostnih rešitev na svetu. Podjetje se uvršča med najboljše štiri svetovne prodajalce varnostnih rešitev za končne uporabnike*. Vseskozi več kot 16-letno zgodovino je Kaspersky Lab ostal inovator na področju IT varnosti in ustvarja učinkovite digitalne rešitve na področju varnosti za potrošnike, mala in srednja podjetja ter večje organizacije. Podjetje trenutno deluje v skoraj 200 državah in ozemljih po celem svetu ter zagotavlja zaščito več kot 300 milijonom uporabnikom. Več o Kaspersky Labu si lahko preberete na www.kaspersky.com.

* Podjetje je bilo uvrščeno na četrto mesto lestvice IDC po prihodkih od prodaje končnih varnostnih rešitev  (IDC rating Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2012). Lestvica je bila objavljena v poročilih IDC o napovedih za varnostne sisteme za končne uporabnike v letih 2013-2017 in deležih prodajalcev v letu 2012 (Worldwide Endpoint Security 2013–2017 Forecast in 2012 Vendor Shares (IDC #242618, August 2013)). V poročilu so prodajalci programske opreme razporejeni glede na zaslužek od prodaje končnih varnostnih rešitev v letu 2012.

Author: samo

Deli z drugimi: